06 70 940 9557 hornyakorsi@gmail.com
Mi a különbség grafikus és webdesigner között?

Annak ellenére, hogy első pillantásra egy laikus szemnek e két foglalkozás hasonlónak tűnhet, a grafikus és a webdesigner munkája között jelentős különbségek vannak. E két szakma között igaz rengeteg az átfedés, a válasz mégis egész egyszerű.

 

A Webdesigner

A webdesigner, ahogyan  a neve is leírja, webre dolgozik, a „web”-et csinosítja.
Főleg weboldalakat tervez, amit később egy informatikus leprogramoz. A webdesigner nagy valószínűséggel ismerni fogja a programozás alapjait, (HTML, CSS, PhP kódolás) sőt az is lehet hogy a tervezés után ő maga programozza le a weboldalt.
De gyakran használ CMS (tartalomkezelő rendszert), például WordPresst, ami egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer. Ez azt jelenti, hogy egy előre leprogramozott weboldalról van szó, amiben már csak a designt, az arculatot, a tartalmat kell személyre szabni. Azért nyílt forráskódú, mert bárki szabadon belenyúlhat (beleprogramozhat) a kódokba, hogy még tökéletesebben személyre tudja szabni a weboldalt.
Bővebben a weboldalakról itt lehet olvasni: weboldalak.
Mit csinál még a webdesigner?
Ezen kívül még logókat, grafikai elemeket tervez, hirdetési elmeket, social média elmeket, mint például facebook poszt, bannerek, stb… Ért a Photoshop és az Illustrator használatához.

 

A Grafikus

A grafikus munkája a kreatív tervezés, és jó érzéke van a rajzoláshoz. Bonyolultabb művészi grafikákat is tervez, mind kézzel, mind elektronikus segédprogrammal. Emelett ért a kiadványszerkesztéshez, tehát minden olyan munkát ő csinál, amit utána kinyomtatnak. Névjegykártya, szórólap, brossúrák, plakátok, meghívók, csomagolások, stb… A grafikusok a Photoshop és Illustrator mellett az Indesign programot használják, ami kifejezetten kiadványszerkesztő program. Fontos, hogy itt megemlítsük, webre és  nyomtatásra más színmódot kell alkalmazni, és ezt a grafikusnak ismernie kell. Webre Rgb színmódot, nyomtatásra Cmyk színmódot kell alkalmazni.
Amint említettem, igen sok az átfedés, tehát ha egy webdesignertől a logó mellé névjegykártya tervezést kérnek, akkor  biztosan nem fogja visszautasítani. Arra gondolok, hogy egy webdesigner is érthet a kiadványszerkesztéshez, és egy grafikus is ért a weboldalak tervezéséhez. A főbb különbségeket azért mindneképpen szerettem volna tisztázni!
Még több infó ezen az oldalon: Grafikai anyagok