06 70 940 9557 hornyakorsi@gmail.com
A következőkben szeretném bemutatni neked azt, hogy hogyan készíthetsz saját weboldalt.

Válaszd ki a tartalomkezelő rendszert

Az első lépés egy saját weboldal elkészítésénél az, hogy kiválaszd a megfelelő tartalomkezelő rendszert. Az embernek erre rögtön a HTML, CSS és PHP kódolás jut az eszébe, ám én nem javaslom, hogy ezeket megtanuld. Először is ezek elsajátítása hosszú időt vesz igénybe, és utána is nagyon bonyolult és időigényes ezekben weboldalt fejleszteni.
2017-ben a legjobb megoldás egy tartalomkezelő rendszer kiválasztása. Egy ilyen rendszer segítségével:
 • könnyen, egy word dokumentum kezeléséhez hasonlóan tudsz tartalmat fejleszteni;
 • nem kell külön webfejlesztő segítségét kérni;
 • nem szükséges drága szoftvereket vásárolni a weboldal készítéshez.
Melyik tartalomkezelő rendszert válaszd?
A legfrissebb statisztikák szerint 2017-ben a következő rendszereket használják az emberek leginkább:
 • WordPress (50%)
 • Drupal (17%)
 • Joomla (6%)
Személy szerint én is a WordPress használatát javaslom nektek a következő okok miatt:
 1. Ez egy ingyenesen letölthető rendszer, tehát nem kerül pénzbe a használata.
 2. A rendszer használata nagyon egyszerű: az adminisztrációs felülete könnyen kezelhető, számos bővítmény illetve sablon áll rendelkezésre a személyre szabáshoz akár ingyenesen is.
 3. Nem szükséges HTML, CSS vagy PHP ismeret ahhoz, hogy tartalmat tudj létrehozni. Ha tudod használni a Word-öt, nem lesz gondod.
 4. Hatalmas fejlesztői hálózat áll a WordPress mögött. A rendszer folyamatosan frissül, és gyorsan találsz segítségét a kérdéseidre számos Internetes fórumon, Youtube videón vagy oktató anyagokban magyar nyelven is.
 5. A rendszer alkalmas kisebb weboldalak illetve nagy céges honlaprendszerek működtetésére is. A WordPresst használja például az eBay, Mozilla, Reuters, CNN és még a NASA is.

Vásárolj meg egy domain nevet és egy tárhelyet

Egy saját honlap elkészítése előtt két dologra lesz szükséged:
 • egy domain névre (azaz egy weboldal névre, mint például énweboldalam.hu)
 • egy tárhelyre (ahová fel tudod tölteni a weboldaladat, és ahol a szolgáltató működteti azt neked)
Ha a honlapod a magyar közönségnek szól, akkor keress egy tárhely szolgáltatót Magyarországon. Így könnyen kapcsolatba tudsz lépni velük bármely kérdés vagy probléma esetén.
Vannak ingyenes tárhelyszolgáltatók, mint például a blog.hu vagy blogger.hu. Ezeket azonban csak akkor javaslom, ha egy családi honlapot szeretnél, hiszen ezek a szolgáltatók nem engedik, hogy üzletiesítsd a honlapodat (elhelyezz rajtuk reklámokat, vagy bekerülj egy linkkatalógusba).
Fizetős tárhelyek évi 1,000 Ft – 15,000 Ft közötti díjért elérhetőek a szolgáltatás tartalmától függően. Én például a tarhelypark.hu szolgáltatóval dolgozom, de az Interneten találsz sok más szolgáltatót is.
Ha a weboldalad nemzetközi közönségnek szól, akkor egyéb európai vagy amerikai szolgáltatót is választhatsz. Ilyen szolgáltató például a bluehost.com.
Domain nevet is a tárhelyszolgáltatónál tudsz választani. Ennek költsége évi szinten 2,000 Ft – 3,000 Ft. Tehát évi pár ezer forint ráfordítással már be tudsz indítani egy saját weboldalt.
A domain név választásánál vedd figyelembe a következőket:
 • legyen érthető, hogy az emberek meg tudják jegyezni
 • legyen .hu, .com vagy .org végződése
 • legyen jól marketingelhető – erre szükséged lesz a jövőben.

Készülj fel a weboldal telepítésére

A tárhely szolgáltatódtól a regisztráció után meg kellett kapnod a felhasználónevet és jelszót, amivel a tárhely admin felületre be tudsz lépni. Ez manapság a CPanel elnevezésű felület.
Miután beléptél a CPanel-be, az első lépés az, hogy hozz létre egy MySQL adatbázist a weboldalad számára. Ez pár kattintással elvégezhető és a tárhelyszolgáltatódnál találsz erre vonatkozóan leírást, vagy kérheted a személyes segítségüket.
Továbbá szükséged lesz egy FTP programra és hozzáférésre, melynek segítségével a számitógépedről file-okat tudsz majd átmásolni a tárhelyeden lévő szerverre. Az FTP hozzáférés adatait (FTP cím, felhasználónév és password) szintén a tárhelyszolgáltatótól kellett megkapnod.
Javaslom, hogy az ingyenes, magyar nyelvű FileZilla programot használd erre a célra, amit letölthetsz a következő címről:

Saját weboldal létrehozása

A WordPress letöltése
Ha idáig eljutottál, akkor nincs más hátra, mint a WordPress letöltése és telepítése.  A https://wphu.org/letoltes/ oldalról le tudod tölteni a magyar nyelvű WordPresst. A letöltött .zip file-t csomagold ki a gépedre egy mappába. Ha minden jól ment, akkor három wp mappa és körülbelül 15-20 file lesz az eredmény.
A WordPress telepítése
Ezek után a következő lépéseket követve telepítheted a WordPresst a szerveredre:
 • Indítsd el a FileZillát és jelentkezz be a szerveredre úgy, hogy kitöltöd a felső sorban a tárhelyszolgáltatódtól megkapott FTP bejelentkezési adatokat (cím, felhasználónév, jelszó), majd kattints a csatlakozás gomra.
 • A FileZilla bal oldalán látni fogod a saját gépeden lévő mappákat és file-okat, míg a jobb oldalon megjelenik a szervered file struktúrája.
 • A bal oldalon keresd ki a kibontott WordPress File-okat (3 mappa és körülbelül 20 file). A jobb oldalon pedig nyisd ki a public-html (esetleg www) foldert. A bal oldalon jelöld ki a WordPress file-okat és húzd át őket a jobb oldali public-html file-ba.
 • Az adatok másolása néhány másodpercet vesz igénybe. Ezzel a WordPress telepítésre került a szerverre.
 • Most nyisd meg a böngésződet, és írd be a következőt: http://[sajátweboldaladcíme]/wp-admin/install.php. Természetesen a sajátweboldaladcíme helyére illeszd be a weboldalad tényleges címet (pld. viragkoteszet.hu).
 • Ezután megjelenik a WordPress nyitó képernyője, ami kérni fogja az adatbázisod nevét, a felhasználó nevet és a jelszót. Ezek azok, amelyeket a MySQL adatbázis létrehozása során megadtál vagy megkaptál a szolgáltatótól.
 • Ezután lehetőséged lesz megadni egy adminisztrátori felhasználói nevet és jelszót, amelyek segítségével a weboldalad admin felületére tudsz majd belépni.
 • Ezzel készen is vagy a WordPress telepítésével.

A saját weboldalad személyre szabása

Ha beütöd a böngészőbe a weboldalad címét, megjelenik egy alap weboldal, amely már a tiéd. Azonban ezt a honlapot személyre kell szabnod, hogy úgy nézzen ki, ahogy te szeretnéd.
Ehhez be kell lépned a weboldal admin felületére a http://[sajátweboldaladcíme]/wp-admin címen. Ekkor elérkezel a honlapod Vezérlőpultjára, ahol máris elkezdheted a testre szabást.
A Vezérlőpult felső részében az „Üdvözlet a WordPress Csapattól” cím alatt maga a rendszer is végig visz az oldal személyre szabásán. Itt követni tudod a magyar nyelvű utasításokat, hogy miket állíts be, és hogyan tudod szerkeszteni a honlapot. Itt olyan pontokat találsz, mint:
 • Kezdőoldal szerkesztése
 • További oldalak hozzáadása
 • Kezeljük a widget-eket vagy menüket
A legfontosabb lépések a következők.
 
Sablon hozzáadása
A sablon megadja a honlapod alapvető kinézetét, amelyet tovább személyre tudsz szabni.
A Vezérlőpulton lépj be a Megjelenés menübe, majd a Sablonok almenübe. Itt alapvetően lesz már 2-3 telepített sablon a számodra, de az Új Hozzáadása gomb segítségével rengeteg ingyenes sablon közül választhatsz. Nézz szét, válassz ki egy sablont, telepítsd és kapcsold be a gombok segítségével, és a weboldalad design-ja máris az új sablon szerinti.
A sablont bármikor meg tudod változtatni a tartalmad elvesztése nélkül, tehát bátran kísérletezhetsz.
A sablont tovább személyre is szabhatod a Vezérlőpult à Megjelenés à Testreszabás menüpont alatt.
 
Oldalak hozzáadása
A honlapodon szükség lesz különböző oldalakra, például Szolgáltatások, Bemutatkozás, Kapcsolatok. Ezeket könnyen hozzáadhatod a honlaphoz a következő módon.
A Vezérlőpult à Oldalak menüpont alatt az Új Hozzáadása gombre kattintva máris szerkesztheted az első oldalad. Adj neki egy nevet, például Bemutatkozás, és a Microsoft Word programhoz hasonló részben máris tudsz szöveget írni vagy képeket feltölteni a Média Hozzáadása gomb segítségével.
Az Előnézet gomb segítségével meg tudod nézni azt, hogy hogyan mutat az általad létrehozott oldal, és a Közzététel gombbal pedig élésre tudod állítani az oldalt. Ugyan ezen a helyen az oldalad tartalmát bármikor változtatni tudod, és a Frissítés gomb megnyomása után az oldalad máris az új képet mutatja.
A Vezérlőpult à Megjelenés à Menük pont alatt a létrehozott oldalakat hozzá tudod adni a weboldalad felső sávjához, hogy rájuk kattintva bárki lássa az oldalakat. Ehhez válaszd ki a megjelenítendő oldalakat az Oldalak listájából, és húzd át őket a Menü Szerkezet részre. A Menü Beállításokál pedig kattints a Top Primary Menu opcióra.
Posztok hozzáadása
Elkezdhetsz a honlapodon blog szerűen bejegyzéseket is írni a Vezérlőpult à Bejegyzések pont alatt, az Új Hozzáadása gombra kattintva. Adj egy címet a bejegyzésnek, és írd meg a posztot.
Ezután adj egy kategória nevet a bejegyzésnek a jobb oldali sávban lévő Új Kategória Létrehozása menüpont alatt. Majd a Közzététel gombbal tedd közzé a posztot.
A Vezérlőpult à Megjelenés à Menük pont alatt keresd ki a létrehozott kategóriát, és húzd ezt át a Menü Szerkezet rész alá, hogy a posztod elérhető legyen a weboldalad felső menü sávjából. Több posztot is írhatsz ugyanezzel a kategória elnevezéssel, így ezek blog szerűen egymás után megjelennek ugyanazon az oldalon.
További lehetőségek
Lehetőség van arra is, hogy egy statikus kezdőoldalt állíts be a honlapodon. Ez azt jelenti, hogy a weboldal címének a beírására mindig ugyanaz a főoldal jelenik meg. Ezt beállíthatod a Vezérlőpult à Beállítások à Olvasás menüpont alatt.
A Vezérlőpult à Bővítmények opció alatt pedig számos ingyenes bővítményt tudsz letölteni a saját honlapod további testre szabásához.
A Vezérlőpult à Megjelenés à Widgetek pont alatt pedig személyre tudod szabni a weboldalad láblécét, illetve adhatsz az oldalakhoz úgynevezett oldalsávot is, ahol további információkat jeleníthetsz meg, mint például Legutóbbi Bejegyzések, Legutóbbi Hozzászólások, stb.
A saját honlapod testre szabásának végtelen módja van, és ez egy folyamatos munka. Az Interneten rengeteg leírást és videót találsz magyar és angol nyelven a WordPress testre szabásáról. Írj a keresőbe olyan kifejezéseket, mint „ WordPress testre szabása” , és találni fogsz sok segítséget.
Ha már van weboldalad, és szeretnél egy ingyenes ellenőrzőlistát arról, hogy vajon optimális módon van-e kialakítva, akkor kattints a Sikeres Weboldal Ellenőrzőlista címre.
Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy hogyan segíthetünk neked weboldalak kialakításában, kattints a Weboldal Készítés oldalra.